För snart 20 år sedan öppnades dörrarna till det nya Godsmagasinet. Efter att lokalerna hade stått tomma i flera år blev det butiker, café och musikpub. Idag är det fortfarande en välbesökt plats i centrala Uppsala.

Godsmagasinet ligger precis intill järnvägen och byggnaden har stått där sedan 1907. Utåt sett passar den in vid tågspåren men om man går in är det något helt annat. Åsa Österdahl, som äger den färgstarka klädbutiken Stickspåret, var med och startade projektet att renovera Godsmagasinet för 20 år sedan.
– Jag och min man bodde i närheten och gick förbi byggnaden flera gånger och tänkte att det där måste man kunna göra något av, säger Åsa.
Hon är utbildad textillärare vid Uppsala universitet och har sedan 80-talet jobbat med kläddesign och textilier. Det var 1998 som Åsa och hennes man arkitekten Johnny Berg, och hennes förra kollega Helena Lidman, började fundera på vad man skulle kunna göra av det gamla Godsmagasinet. Idén om att ha butiker, café och pub växte fram.
– Min man ritade hur det skulle kunna se ut. Både kommunen och fastighetsägaren Jernhusen var positivt inställda till idén så vi fick tillåtelse att sätta igång.

När renoveringen var klar blev det invigning år 2000. Genom åren har det varit några ägarbyten men det är samma verksamheter som finns kvar i lokalerna – Stickspåret Klädbutik, Stickspåret Designbutik, Broströms kafé, Kaleido konsthantverk samt musikpuben och restaurangen Katalin And All That Jazz.
– Man känner sig väldigt stolt över att det blev som det blev och många kunder tycker det är kul att vi fortfarande finns kvar.
Det är mycket av det gamla i Godsmagasinet som är bevarat. Golvet är detsamma och de gamla portarna till magasinet finns kvar.
– Vi ville ha kvar det lite råa och bevara känslan, inte bara bygga igen allt.
Något som har varit med sedan start och är gemensamt för alla butikerna är miljötänket.
– Det är viktigt med bra design och kvalité och den känslan finns i hela huset. Att det är bra material på kläderna så att folk kan ha plagget i flera år, säger Åsa.

Jake Benson, Pernilla Karlsson och Evelin Benson inne på Stickspåret Designbutik.

På Stickspåret Desginbutik är tanken kring hållbarhet närvarande. Bland annat säljer butiken barnkläder second hand och återanvänder trä från gamla möbler och tillverkar nya saker.
– Vi säljer mycket från lokala konstnärer och designer. Målet är att ha så mycket lokala produkter som möjligt. Det bästa för miljön är ju om en leverantör kan ta sig hit på cykel istället för att varor ska fraktas med fartyg runt halva jorden, säger Jake Benson.
Det är Jake och Evelin Benson som äger butiken. Evelin tog över år 2017 efter att ha jobbat länge med Åsa, som tidigare även ägde designbutiken.
– Det är ju en dröm att ha en egen butik, säger Evelin.

I den långa tegelbyggnaden går det att gå rakt igenom de olika butikerna.
– Det är kul att mycket av det gamla Godsmagasinet finns kvar och att det är så olika butiker här. Det är bra när det finns en blandning, säger Astrid Westberg som arbetar på Broströms Kafé.
I caféet sitter Uppsalabon Hans Wendschlag och fikar.
– Jag är stamkund här, det känns nästan som hemma när man kommer hit.
Text: Lisa Selander foto: Peter Hagström

Categories: Reportage