December månad på Uppsala Konsert & Kongress är fullspäckad. Förutom flera julkonserter kommer scenkonstkollektivet La Fura dels Baus med sin internationella föreställning. Programmet för våren 2020 är satt och det finns mycket att se framemot.

Den 7 december intar katalanska La Fura dels Baus scenen på UKK. De blev kända efter OS-invigningen i Barcelona år 1992 och har sedan dess skapat flera konstnärliga shower. I deras föreställning Free Bach kommer det vara en blandning av musik, dans, videokonst, komik och samhällskritik.
– Vi är superglada över att de tog sig hit. Deras föreställning är som ett allkonstverk med klassisk Flamencodans och balett blandat med hiphop, och det till musik av Bach, säger Daniel Sallmander, en av producenterna på UKK.

Under december kommer julstämning råda med flera julkonserter, bland annat en stjärnspäckad kväll med Tommy Nilsson, Wiktoria, Elisa Nilsson och John Lundvik den 12 december. Uppsala Domkyrkas gosskör kommer att ha en konsert den 14 december och likaså The Real Group den 16 december.
– Jul med Franska Trion den 19 december sticker ut lite. Bandet kommer att spela som en klassisk julskiva fast med deras egen twist, säger producenten Sara Högsten.
Programmet för våren 2020 är satt sedan länge och det är viktigt med en stor bredd. Det blir allt ifrån skolungdomar som tävlar med egenskrivna dikter till artister som Lill Lindfors, Miss Li och Petter. Enligt UKK:s producenter gäller det att vara ute i god tid för att kunna boka större artister.
– Det är flera scener som lägger ner runtom i landet och då ökar konkurrensen för de kvarvarande scenerna. Idag är det svårt att boka något som blir aktuellt snabbt, för alla datum är redan satta, säger Sara.

Ytterligare en skillnad som producenterna tycker sig se är publikens förväntningar på artisterna och föreställningarna.
– Idag är det få artister som bara sjunger utan de flesta har ett band med sig eller kan dansa också. Konkurrensen för att locka publiken blir tuffare, det måste alltid bakas in något extra, säger Sara.
– Artisten måste nästan vara som en influencer för att kunna slå igenom, säger Daniel.

En ny satsning från UKK under våren är Musikalhörnan med Hans Marklund. Han har regisserat flera musikaler och tv-program som bland annat Melodifestivalen. Musikalhörnan kommer vara en serie kvällar med olika teman och välkända musikalartister.
– Den första kvällen har vi temat svenska musikaler. Hans Marklund kommer vara konferencier och berätta lite om musikalernas historia och Tommy Körberg kommer att vara gäst. Det är ett helhetskoncept där publiken både kan äta och uppleva musiken, berättar Daniel.
Text: Lisa Selander

Categories: Konsert Kultur