Uppsala Stadsteater är Sveriges tredje största teater, med tiotusentals besökare om året. På teaterns fyra scener utspelar sig egna produktioner, såväl svenska som internationella gästspel inom både teater och dans. Visionen är att Stadsteatern ska ha en internationell utblick och framföra pjäser och annat som är influerade av all världens kultur. Det är viktigt att behålla kulturarvet samtidigt som Uppsala Stads­teater vill utmana vår samtid. Teatern erbjuder kultur för alla, oavsett ålder och bakgrund.

Under våren 2020 visas flera föreställningar om samhörighet och olika kulturer och samhällsproblem.
– Att skapa en bredd på vårens program har självklart varit viktigt. Det är alltid viktigt. Sedan tycker jag att vi också har skapat en unik repertoar på Uppsala stadsteater som du inte hittar någon annanstans, säger Petra Brylander, teaterchef och VD på Uppsala Stadsteater.
Under våren är det många stora projekt på gång. Flera av pjäserna problematiserar och berättar om aktuella samhällsämnen, bland annat ”Årets Svensk” som har premiär den 4 april 2020. Den berättar om finansmannen Refaat El-Sayed och det Sverige som han verkade i då han 1985 blev utsedd till ”Årets svensk” av SVT:s Rapport. Det är en pjäs som behandlar frågor om hur en framgångssaga skapas, vilka som tar smällen när finansbubblor spricker och om vi alla simmar i samma båt? Huvudrollen har ingen mindre än Özz Nujen.
– Årets svensk är skriven av Gertrud Larsson som är en unik dramatiker i det att hon vågar skildra det som annars ofta inte visas på teaterscenen. Den här pjäsen har ingen sett förut, säger Petra.

Är man intresserad av musikaler så visas den prisbelönta ”Next to Normal” från och med den 29 februari i vår. ”Next to Normal” handlar om familjen Goodman som försöker hantera mamman Diana som pendlar mellan djup förtvivlan och lyckorus. Pjäsen handlar om kampen mot mammans bipolaritet, hur psykisk ohälsa artar sig och hur den kan påverka en familj som ständigt försöker parera mammans humörsvängningar.
– ”Next to Normal” är en fantastisk musikal, starkt berörande och med Helen Sjöholm i huvudrollen. Jag vet ingen annan musikal som handlar om en medelålders tonårsmamma, säger Petra.

”Pitbull” har premiär den 26 februari. Föreställningen visas för allmänheten men är också en kostnadsfri skolföreställning för årskurs 9 och gymnasiet i hela Uppsala län. ”Pitbull” beskrivs som en mörk och poetisk saga som speglar livet, drömmarna och konflikterna i förorten. Pjäsen är skriven 1998 av Lionel Spycher och har nu Sverigepremiär på Uppsala Stadsteater.
– Affe Ashkar som är från Uppsala och dessutom ett stjärnskott på teaterhimlen regisserar pjäsen Pitbull. Det är ett starkt drama om ett gäng unga människor i orten, säger Petra.
Text: Agnes Bergman

Categories: Teater