Han började jobba som musiker med trombonen som sitt instrument. Genom åren har Walter Brolund även arbetat som rektor, lärare och chef. I november blev han tillförordnad vd på Uppsala Konsert & Kongress.
När What’s On träffar Walter Brolund i mitten på november är han fortfarande ny på jobbet, han började den första november. Han beskriver sig själv som en väldigt prestigelös person och hoppas att han i sin roll som vd kan lyfta fram det som är positivt.
– För mig är det viktigt att fokusera på de bra sakerna, både för mig själv och för andra. Sedan är det klart att jag inte sticker huvudet i sanden om det uppstår problem, men jag vill främst lyfta det som är positivt.

Walter har jobbat runtom i hela Sverige. Mellan 1978 och 1995 arbetade han som frilansade musiker med trombonen som sitt instrument. När han var i 20-årsåldern flyttade han från Halmstad, där han jobbade som regionmusiker, till Stockholm.
– Det var min vän Nils Landgren, känd trombonist inom jazz och funk, som var ute på turné med Björn Skifs och de gjorde ett stopp i Halmstad. När jag träffade honom där sa han bara ”Walter, du måste med upp till Stockholm”.
Och så blev det. Nils hjälpte honom så att han fick jobba på Maximteatern.
– Det var elitens elit som var med i orkestern på teatern. Det var som att jag fick kliva upp ur sandlådan och göra något på riktigt.
Under sin tid som frilansmusiker spelade han bland annat i liveband på tv och teatrar. Efter att han slutade frilansa har han hunnit med en hel del. Han har jobbat som jazzproducent på Rikskonserter, varit rektor på musikskolan i Upplands Väsby och trombon- och blockflöjtslärare i Märsta. Han har även jobbat i Uppsala på länsmusiken. Innan han började som vd på UKK var han chef för Norrbotten Big band.

UKK:s förra vd, Lena Åberg Frisk, valde att sluta i september. Då behövdes det snabbt någon som kunde kliva in som tillförordnad vd.
– Att bli vd här var inget jag hade tänkt på då jag hade flera andra projekt på gång. Men nu tycker jag det är kul och stimulerande att få vara här.
Förutom vd är Walter även konstnärlig ledare för UKK.
– Jag har ett konstnärligt ansvar för kulturdelarna här. Eftersom vårens program redan är klart så behöver jag inte rota i det. Det är väl framför allt om jag blir kvar som vd som jag kan börja fundera över hur vi lyckas få UKK ännu mer synligt och intressant för Uppsalaborna.

Han har redan en del tankar om att kunna fokusera på det lokala, nationella och internationella.
– Det görs ju redan men att man kan utveckla det. Till exempel se vilka lokala artister eller grupper som borde uppträda här för att kunna växa. Man kan även titta på vad som finns runtom i landet som vi vill ha hit, så Uppsalaborna inte behöver åka någon annanstans. När det kommer till det internationella kan man hitta spännande artister som kanske är en superstjärna i ett land men som vi inte vet något om.
Att Walter ville bli musiker visste han redan som tonåring, men han har alltid varit öppen för nya utmaningar.
– Det är så många bitar med det här jobbet som stämmer överens med det jag är intresserad av. Jag tror att detta kan bli något bra.
Text: Lisa Selander foto: Peter Hagström

Categories: Aktuellt